A Labrador Retriever

2018.03.06

Tudtátok, hogy a labrador retrievert 1991-ben a világ legnépszerűbb kutyafajtájának nyilvánították és népszerűsége azóta is töretlen? Tudom ez közhelyes és rengeteg népszerűsítő cikk van a neten, így hadd osszam meg azt amit Én merek felelősségteljesen elmondani erről a kiváló kutyáról.

Idézni szeretném itt Szikla Gyulát a hazai labradortenyésztés egyik úttörőjét: 

"...Még egyszer aláhúznám, hogy a labradorozás alapja a dicséret és a jó tenyésztői munka. - Szikla Gyula A magyar labradorozás hőskora, jelene, reménybeli jövője, 2008. március 21. kutya.hu

Ebben a mondatban úgy gondolom minden benne van. A labrador egy végtelenül emberbarát, önzetlenül az emberért létező igazi társ, akinek bőven elég a dicséret, a pozitív megerősítés, hogy mindig minden pillanatban megbízható és kiszámítható legyen. Persze neki is kellenek a szabályok, a pozitív "fegyelem", a tanulás és az élménykutyázás, hogy kötődése erős és mindhalálig legyen, de génjeiben alapvetően hordozza az ember szolgálatát. Hiszem, hogy a jó és alapos tenyésztői munka az alapja mindennek. Ez egy elhivatott szakma és az igazi tenyésztő, igazából nemesítő! Ezért Én magam is igazi tenyésztőtől (nem szaporítótól) vásároltam és bíztam Happy utódlását is.

Azt mondják az újfundlandi és a vidra keresztezéséből származik:-) mivel vízszeretete végtelen. Őseit új-fundlandi (sziget Kanada atlanti partjainál) halászok hozták magukkal Angliába, ahol céltudatos tenyésztőmunkával a világ egyik legkiválóbb vadászebét faragták belőle. Mára számos tevékenységben jeleskedik, pl.: Kábítószer-keresés; Vakvezető kutya; Vízi-mentő kutya; Vadászat; Szarvasgomba-keresés; Kutató-mentés; Gombászás és, mint az Én Happy-m: Terápiás kutya. Imádnivaló a labradorban, hogy kiváló hobby kutya is!

A retriever szó jelentése: visszahozni, apportírozni. Ez egy veleszületett készsége, a labradornak és olyan könnyed a fogása, hogy akár egy tojást is elhoz anélkül, hogy eltörné (lehet majd otthon próbálkozni:-). 

Jelleme kiegyensúlyozott, energikus, kitűnő szaglású, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó, társaságkedvelő kutya. Az agresszivitás és a félénkség egyaránt távol áll tőle, ha ilyet tapasztaltok akkor véleményem szerint az azt az egyedet jellemzi és vélhetően visszavezethető külső tényezőkre. Nagyon értelmes, okos állat, imád a gazdájával és a gazdájának dolgozni. Engedelmes, készséges kutya fajta, gyerekeket szereti, imád játszani. Ideális családtag és a rideg tartást nem szereti.

Szőrzete viszonylag könnyen ápolható. Imádnivaló tulajdonság ez, ugyanis a szőrzet jellegéből adódóan, a piszok és a sár gyorsan megszárad rajta, és könnyen lekefélhető.  Egy őszi esős sétálás után Happy fél órán belül tiszta, megszárad. Hasznos:-)

A labrador tenyésztés történelme, az angolok odaadó tenyésztői munkája magával ragadó történeteket rejt. Itt osztok meg veletek egy angol nyelvű linket ahol fotókat is láthattok a nagy labrador ősökről: https://www.lorkenfarms.com/labrador%20Retriever%20history.htm

Végezetül engedjétek meg, hogy elmondjam a következőket. A vágy, hogy kutyát szeretnénk sokunkban ott él, a döntés azonban, hogy valóban magunkhoz veszünk egy labradort felelősségteljes lépés! Egészségben élő kutyusunk 12-15 évig is velünk lehet. Gondoljuk meg és ha mindent mérlegeltünk lépjünk nyugodtan! Egy labradort vásárolni azt gondolom az egyik legjobb, ha nem a legjobb választás akár első kutyás akár többkutyás tulajdonosunk vagyunk. 

Sok örömet és sikert kívánok labrador retriever kutyádhoz!