Egészség Happy tapasztalatai alapján

2017.07.11

Oltás és védelem

Az egészséges kutyánk eleven, élénk, érdeklődő, külleme ápolt, szőrzete fényes és persze bármikor kész egy nagy szaladgálásra. Hosszú évekre választunk társat magunknak, melynek alapja, hogy megkapja a védettséget kölyökkorától fogva. 

Azt szoktam javasolni, hogy az oltási programot mindig a jövőbeli gazdi egyeztesse állatorvosával, de vannak alapvető sztenderdek melyek betartása messzemenőleg javasolt. Ezt a programot Happynél alkalmaztuk és Happy kölykeinél is ezt követem, amíg velem vannak azaz 8 hetes korukig. Ezt követően a gazdikon a sor!

6. hét -   Parvo vírusos bélgyulladás elleni védõoltás; Microchip beültetés; Féregtelenítés

8. hét -   Kombinált védõoltás (szopornyica, fertõzõ májgyulladás, parvovírusos                                      bélgyulladás, parainfluenza és leptospirosis ellen), Féregtelenítés

10. hét  - Parvo vírusos bélgyulladás elleni védõoltás

               Kennel köhögés elleni védőoltás (létezik orrba csöppentős vakcina, de Happy                          hősiesen ellenált, így maradt a védőoltás) 

12. hét -  Kombinált védõoltás (szopornyica, fertõzõ májgyulladás, parvovírusos                                       bélgyulladás, parainfluenza és leptospirosis ellen) + 2 hét múlva ismétlés

14 - 16 hét: Veszettség elleni védőoltás + 6 hónap múlva ismétlés

Évente: Kötelező veszettség elleni oltás + Kombinált oltás

A program végén elmondhatják, hogy minden tőlük telhetőt megtettünk a kutya védettségéért. 

A kutyák számára az alapimmunizáláson felül ajánlott oltás a kullancs terjesztette Lyme -kór elleni védõoltás, mely 12 hetes kortól adható 3-5 hetes idõközzel két alkalommal, majd a kialakult védettséget évi egyszeri oltással lehet fenntartani. Az állatorvos javaslatait fogadjuk meg, ha még ajánl egyéb oltást mint az említett Lyme kór ellen gondoljuk át, fogadjuk meg! 

Én a felnőtt Happy-nek Bravecto tablettát adok kullancsok ellen és Milbemax tablettát féregtelenítés céljából és szívférgesség ellen. Nyakörvet, cseppeket kipróbáltam nekünk nem jött be. Happy-t a cseppek ellenére 1 éves korában majdnem elvitette a babézia. Nem kívánom senkinek. Orvosom tanácsára váltottunk Bravectora, azóta egy kullancsot sem láttam se élve, sem holtan. Ez bejött!

A külső- és belső élősködők elleni védelemnek folyamatosnak kell lennie a kölyök 10-14 napos korától és egész életén át biztosítani kell.

Táplálás

Happy-t kb 1,5 éves koráig Royal Caninn-el etettem, mindig a korának megfelelő termékükkel. Tapasztalatom, hogy jócskán a javasolt mennyiség alatt kellett adagolnom, hogy optimális legyen a leányzó növekedési üteme. Odafigyeléssel csodás csontozatú, erős alkatú felnőtt lett. 

Felnőtt korában a csirkés alapú termékekre rosszul reagált, így tenyésztőtársakkal való konzultációt követően váltottam a DADO super minőségű hipoallergén kutyatápra (https://dado-kutyatap.hu) abból is a halas vagy bárányos alapúra. Ez csodálatosan bevált!  Happy szőre mindig fényes, a vedlési ciklus pár nap alatt lemegy, és a köztes időszakokban nem hullik a szőre. Higgyétek el tudom, mivel van közös TV néző kanapénk:-)

Tapasztalatom szerint a jó minőségű száraz táp mellett, nem kell Happy-nek mást adni. Inkább nyerszöldség, gyümölcs (imádja a répát, cukkinit, körtét, almát, dinnyét), sajt amivel jutalmazom. 

Bárhogy is döntötök prémium minőségű táppal nem tévedtek sokat. Egy dolgot azonban csak ajánlani tudok tapasztalatból, a csirkés alapú tápokat kerüljétek!