Labrador retriever

2016.10.01

Tudtátok, hogy a labrador retrievert 1991-ben a világ legnépszerűbb kutyafajtájának nyilvánították és népszerűsége azóta is töretlen? Tudom ez közhelyes és rengeteg népszerűsítő cikk van a neten, így hadd osszam meg azt amit Én merek felelősségteljesen elmondani erről a kiváló fajtáról.

Idézni szeretném itt Szikla Gyulát a hazai labradortenyésztés egyik úttörőjét:

"...Még egyszer aláhúznám, hogy a labradorozás alapja a dicséret és a jó tenyésztői munka. - Szikla Gyula A magyar labradorozás hőskora, jelene, reménybeli jövője, 2008. március 21. kutya.hu

Ebben a mondatban úgy gondolom minden benne van. A labrador egy végtelenül emberbarát, önzetlenül az emberért létező igazi társ, akinek bőven elég a dicséret, a pozitív megerősítés, hogy mindig minden pillanatban megbízható és kiszámítható legyen. Persze neki is kellenek a szabályok, a pozitív "fegyelem", a tanulás és az élménykutyázás, hogy kötődése erős és mindhalálig legyen, de génjeiben alapvetően hordozza az ember szolgálatát. Hiszem, hogy a jó és alapos tenyésztői munka az alapja mindennek. Ez egy elhivatott szakma és az igazi tenyésztő, igazából nemesítő! Ezért Én magam is igazi tenyésztőtől (nem szaporítótól) vásároltam.

Azt mondják az újfundlandi és a vidra keresztezéséből származik:-) mivel vízszeretete végtelen. Őseit új-fundlandi (sziget Kanada atlanti partjainál) halászok hozták magukkal Angliába, ahol céltudatos tenyésztőmunkával a világ egyik legkiválóbb vadászebét faragták belőle. Mára számos tevékenységben jeleskedik, pl.: Kábítószer-keresés; Vakvezető kutya; Vízi-mentő kutya; Vadászat; Szarvasgomba-keresés; Kutató-mentés; Gombászás és, mint az Én Happy-m: Terápiás kutya. Imádnivaló a labradorban, hogy kiváló hobby kutya is!

A retriever szó jelentése: visszahozni, apportírozni. Ez egy veleszületett készsége, a labradornak és olyan könnyed a fogása, hogy akár egy tojást is elhoz anélkül, hogy eltörné (lehet majd otthon próbálkozni:-).

Jelleme kiegyensúlyozott, energikus, kitűnő szaglású, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó, társaságkedvelő kutya. Az agresszivitás és a félénkség egyaránt távol áll tőle, ha ilyet tapasztaltok akkor véleményem szerint az azt az egyedet jellemzi és vélhetően visszavezethető külső tényezőkre. Nagyon értelmes, okos állat, imád a gazdájával és a gazdájának dolgozni. Engedelmes, készséges kutya fajta, gyerekeket szereti, imád játszani. Ideális családtag és a rideg tartást nem szereti.

Szőrzete viszonylag könnyen ápolható. Imádnivaló tulajdonság ez, ugyanis a szőrzet jellegéből adódóan, a piszok és a sár gyorsan megszárad rajta, és könnyen lekefélhető. Egy őszi esős sétálás után Happy fél órán belül tiszta, megszárad. Hasznos:-)

A labrador tenyésztés történelme, az angolok odaadó tenyésztői munkája magával ragadó történeteket rejt. Itt osztok meg veletek egy angol nyelvű linket ahol fotókat is láthattok a nagy labrador ősökről: https://www.lorkenfarms.com/labrador%20Retriever%20history.htm

Végezetül engedjétek meg, hogy elmondjam a következőket. A vágy, hogy kutyát szeretnénk sokunkban ott él, a döntés azonban, hogy valóban magunkhoz veszünk egy labradort felelősségteljes lépés! Egészségben élő kutyusunk 12-15 évig is velünk lehet. Gondoljuk meg és ha mindent mérlegeltünk lépjünk nyugodtan! Egy labradort vásárolni azt gondolom az egyik legjobb, ha nem a legjobb választás akár első kutyás akár többkutyás tulajdonosok vagyunk.

Sok örömet és sikert kívánok labrador retriever kutyádhoz!