Terápiás kutya bevonása személyiségfejlesztő programokba

2024.01.04
Mona a terápiás kutya a Megálló Csoport Alapítvány közösségi terében
Mona a terápiás kutya a Megálló Csoport Alapítvány közösségi terében

Szenvedélybetegek rehabilitációját szolgáló foglalkozások az állatasszisztált terápiát végző szakember szemén keresztül

Néha romokban az önbizalom. Néha elveszítjük a kapcsolatteremtés képességét. Néha az is nehéz, hogy a jövőbe tekintsünk, mert az fekete űrként mereng ránk. Vannak életszakaszok amik fontos mérföldkővel zárulnak. Változtatni kell. Ha van segítség, fogadó közeg, megértő emberek, mindig könnyebb elindulni a felépülés felé.

Ezt nyújtja a Megálló Csoport Alapítvány, ahol a függőségből való felépülés támogató közege fogad mindenkit. Itt is dolgoztam és dolgozhatok újra a Nyírő Gyula Kórház mellett. Terápiás kutyáimmal folyik a mélyreható, támogató, rehabilitációs munka.

Tudja-e vajon az állattal való munka beindítani az emberek önsegítő folyamatait? Tudja-e vajon a terápiás kutya tekintete, együttműködési készsége beindítani az emberi lélek letapadásait?

Terápiás kutya a reflexió alatt
Terápiás kutya a reflexió alatt

A válaszom igen IGEN. Büszke vagyok arra, hogy az állatasszisztált terápiás munka elterjedésének forradalmát látom sok területen (például stroke betegek támogatása; párkapcsolati problémák kezelése) idehaza. Ennek részese lenni, és együtt dolgozni addiktológiai szakemberekkel is, nekem a szakmai pályafutásom csúcsa!

Azoknak, akik függőségeik rabságából akarnak felépülni, az önismereti munkában hatalmasat kell ugraniuk. Önbizalom, önértékelés, kommunikáció, együttműködési készségek, elengedés, - hogy csak párat említsek. Ezt mind nem lehet egyszerre fejleszteni, de ha az egyik megindul, húzza magával a másikat. Ezekben a képességekben a kutyák nagyon jók, nagyon tehetségesek. Egy képzett, felkészített kutya úgy demonstrálja mindezt, hogy az emberek szinte a kutyától tanulnak. Okos, didaktikailag átgondolt foglalkozások során, együtt dolgoznak a kutyával és szép lassan azt vesszük észre, hogy a falakon kívül is sikerekről számolnak be a résztvevők. Saját elmondásuk szerint, a kutyával való sikeres feladatvégzés élményét, később is fel tudják idézni például egy állásinterjú során vagy egy iskolai vizsgaszituációban.

Ami számomra további érdekesség, hogy azok is szeretnek a terápiás kutyás foglalkozáson részt venni, akik nem feltétlenül szeretik a kutyát vagy épp semleges számukra. Együtt dolgozni azonban embertársaikkal az állaton keresztül, már nekik is motiváló. Ha másnem, a kezdeti kíváncsiság meghozza az együttműködési kedvüket.

A csoport ereje
A csoport ereje

Talán meglepő lehet, hogy sikerélményeink épülhetnek abból, hogy egy kutyával valamit sikeresen végrehajtunk. Egy önbizalom hiányos, félénk ember felismerheti magában a fejlődést. Ha bárki megélte azt, amikor a kutyája először hajt végre egy feladatot az Ő kérésére - már tudja miről beszélek. De azok a személyek, akik soha nem dolgoztak állattal, emeltebb szinten csodálkozhatnak rá önmagukra. Kicsit megáll az idő.  Sokszor látok mosolyt, csodálkozó szempárokat, tapsikoló kezeket. Mivel ez sok esetben egy közösségben zajlik, a társak elismerő tekintete is további erővel hat rájuk.

Az érintés ereje
Az érintés ereje

Ez korosztálytól független. Idősödő páciensek éppúgy képesek még fejlődni, mint kiskamasz társak. A terápiás kutya számára minden ember ugyanolyan. Nincs ítélkezés, nincs kirekesztés, csak az együttlét öröme. ITT és MOST. A foglalkozások közepére már mindenki a jelenben van. Nem rágódik a múlt fájdalmain és nem aggódik a jövőn. Úgy mondjuk, jelen van a pillanatban és ezzel már lehet dolgozni. A kutya nem töpreng, hogy tegnap mi volt és nem szorong a holnapon. Itt és most figyel és figyelmet kér. Ezt érzik meg a foglalkozás résztvevői és elkezdenek dolgozni.

Önmagukon - a kutyával együtt.

Köszönöm Megálló Csoport Alapítvány

Mona és Happy terápiás labik a Megálló Csoport Alapítvány négylábú kollégái
Mona és Happy terápiás labik a Megálló Csoport Alapítvány négylábú kollégái

ui:

Hát valahogy így működik ez az egész. Akiket a konkrét feladatok érdekelnek, hogy pontosan miről is beszéltem, számukra megosztom az egyik órarendet a weboldalunkon, a blog bejegyzésben. Ez egy foglalkozás, nem az egész folyamat, de talán ad némi választ a kíváncsiaknak.

További információkért forduljatok hozzám bizalommal! A tudást nem tartjuk meg magunknak, akit részletesebben is érdekelnek a "hogyanok"- itt vagyunk!

Berceli Bernadett állatasszisztált szakember +36 20 45 42 452 bercelibernadett@gmail.com