Úgy szeretnék egy terápiás kutyát

2021.08.22

Szeretnék egy terápiás kutyát. Van egy nagyon kedves kutyám, hogyan lehet belőle terápiás kutya? Szeretnék terápiás kiskutyát vásárolni segítesz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel, kérésekkel kerestek fel. A facebook és az online világban gyorsabban terjed a terápiás kutya híre, sok az érdeklődő. 

Nos arra vállalkoztam megírom, ahogy Én látom, ahogy átéltem, nem tudományosan de talán hasznos lehet számodra.

Háttér

Ma Magyarországon minden terápiás kutya felkészítése, vizsgája és működése szabályozva van. A matesze.hu honlapon megtalálható minden bejegyzett kutya, habilitációs kutyakiképző, számos információ és minden kiképző szervezet. Tallóz közöttük, nézd át a weboldalakat, tevékenységüket és ha gondolod keresd fel őket emailben, telefonon. Ha valamelyik szervezet tud fogadni, segíteni a felkészülésedet, megszervezni a vizsgát már jó úton vagy.

Kell egy kutty

Persze kell egy kutya, egy kedves barát, akivel belevágsz. Én labradorokat választottam, imádom a fajtát, de számos más fajta kutya alkalmas lehet. Az igedrendszeri stabilitás nagyon fontos lesz ezt majd a későbbiekben kifejtem. 

Happy-t és Monát is tenyésztőtől vásároltam meg, akiket a Labrador Egyesületben ajánlottak. A kölyök kiválasztásába be tudsz vonna például egy habilitációs kutyakiképzőt, aki elvégez egy pár feladatból álló feladatsort, persze ezt előre egyeztetni kell a tenyésztővel, hogy engedélyezi-e? Nekem ezzel kapcsolatban nagyon jó tapasztalataim vannak, és megengedték ezt a tesztet. Mind Happy mind Mona esetében hasznosnak ítéltem ezt a későbbiekben.

Menhelyeken is lehet csinálni kölyöktesztet, ha segíteni szeretnél egy árván lehet jó ötlet. 

Felnőtt kutyából lehet terápiás kutya? Nos a válasz röviden igen, hosszabban talán nehezebb. Én vagy olyan felnőtt kutyával találkoztam, akinél jók az idegrendszeri, együttműködési alapok és viszonylag hamar levizsgázott, vagy nem jók és a gazdi fokozatosan ezt elismerte és elengedte ezt a témát. 

Én hogyan haladtam?

Az első félévben Én a játékra helyeztem a hangsúlyt és sokat nagyon sokat vittem őket idegen helyekre (például egy kávézó), idegen emberek közé, különböző anyagokkal ismertettem meg őket és sok sok érdekes hanggal. Jártunk kutyaoviba a szocializációjukhoz ez nagy mértékben hozzájárult. Ezzel párhuzamosan a terápiás kiképző szervezetem vizsgaközpontjába is jártunk, az elején persze csak azért, hogy szokja a helyet, illatokat majd szép lassan elkezdtük az egyszerű vizsgafeladatokhoz szoktatni őket. A teljes vizsgát, amire készen kell állnotok itt olvashatjátok szintén a matesze.hu oldalról letölthető (https://matesze.hu/documents/document/terapias-kutyak-vizsgaszabalyzata-document-202101262000.pdf).

Igen jártunk kutyasuliba alapfokura és utána mi nem mentünk középfokra, ott már úgy ítéltem meg, hogy az Én terápiás tanuló kutyáimnak másfajta ingerek, feladatok, szocializáció kell. Én inkább elmentem vele Do as i do képzésre, retriever tréningre és sokfél speciális kirándulásra, illetve sokat trénigeztünk családi házakban, bevásárlóközpontban. Kinek mi esik jól. Az biztos, hogy a felkészítő szervezetemmel konzultáltam és rendszeresen jártunk a terápiás felkészítő tréningekre.

Házifeladatok

Mindkét kutyámnál két év alatt lett meg a vizsga. Vannak gyorsabb párosok, akik hamarabb levizsgáznak, de ez a két év körülbelül korrekt diagnózis. Nekem is érnem kellett. Mind Happy mind Mona esetében sokmindent kellett korrigálni, sok házifeladatot kaptunk mindig mire vizsgázhattunk. Volt, hogy Happy ugatott egy vizsgafeladatban rosszkor, rossz helyen, érezhetően nem jó idegi állapotban. Máris ott volt a házifeladata, csúnya szóval "ki kell venni belőle". Elmentem néha szakember kollégához is és együtt az alapoktól újra begyakoroltuk azt a feladatot, megtanultam oldani a kutyámat és hoppá rendbe jött, elmúlt az ugatás. Ilyen korrekcióból sok volt a két év alatt. Hullott ki a hajam rendesen, nem értettem mit akar Mona vagy Mona nem értette Én mit szeretnék.

Te a gazdi nagyon fontos vagy

A terápiás kutya felkészítése tehát arról is szól, hogy Te a gazdi tanulsz. Ehhet pedig idő kell, segítséget kell kérni, menni kell és mindent csak úgy lehet, hogy élvezed. 

Az egészet Én hobbyból kezdtem és jelenleg is úgy csinálom. Van mellette munkahelyem és a szabadidőmben kutyázom és dolgozom velük.